Over ons

Blueshift is een zeskoppige Nijmeegse band oorspronkelijk gevormd door studenten natuur- en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit. Waar ze oorspronkelijk begonnen zijn als blues coverband hebben ze inmiddels een uitgebreid repertoire aan eigen materiaal in de stijl van jaren 70/80 rock gelicht in een modern jasje. Daarnaast spelen ze nog regelmatig bekende bluesnummers in de stijl van Eric Clapton, JJ Cale en stevige bluesrockcovers van Deep Purple en DeWolff, met ruimte voor mooie gitaar- en keyboardsolo’s. Onlangs met de aansluiting van Julie is er ook ruimte ontstaan voor meerstemmige zang, wat het totaalplaatje van de band kleurt zoals die nu is. 2 EP’s en een single verder is de band nu vooral aan de nieuwe bezetting aan het werken en staan er een hoop optredens op de planning te komende tijd.

 

We zijn begonnen als groepje natuurkundestudenten dat toetsenist Stijn van Erp en gitarist Freek Roelofs op een borrel bij elkaar raapten om hun blues jamsessies wat meer body te geven. Een oefenruimte werd geboekt, en op 14 oktober 2014 was de eerste repetitie een feit. Voor vrijwel iedereen was het spelen in een band iets totaal nieuws. Drummer Merlijn Kemna had nog nooit een drumstel aangeraakt (hij heeft het op een Guitar Hero kit geleerd). Zanger Sam van Vliet dacht nog dat hij elektrische gitaar zou gaan spelen. Het duurde dan ook even voordat de nummers ergens naar klonken, maar uiteindelijk zijn we toch maar voorzichtig begonnen met optreden. Op de culturele avond van onze studievereniging werd dit enthousiast ontvangen, maar toen we als pauzebandje bij een Science Cafe optraden zaten mensen met hun vingers in hun oren. We hebben doorgezet, en na een aantal wijzigingen in de line-up spelen we sinds februari 2017 met onze huidige bezetting.

Een goede boost voor de band was het door bassist Stefan Horst geschreven protestnummer Kutpéage, dat uitgroeide tot officiele nummer-1-hit op de Nijmeegse campus. In deze brij herrie, die eigenlijk een beetje buiten ons straatje ligt, konden we al onze frustraties kwijt over het nieuwe printsysteem op de bètafaculteit. We speelden het tijdens het lustrum van de universiteit in mei 2017, waarna we uitgroeiden tot een veelgevraagde band op de campus. Een ander hoogtepunt was ons eerste bandweekend in januari 2018. Drie dagen lang sloten we ons op in studiohotel De Grauwe Kat in een Fries weiland, en we kwamen eruit met veel nieuwe nummers en inspiratie. In de zomer van 2018 deden we een Summer Tour, en speelden we voor het eerst tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en op het Radboud Introductiefestival.

In november 2018 werd de Event Horizon Telescope Collaboration Meeting in Nijmegen georganiseerd. Voor deze gelegenheid schreven we The Black Hole Blues, over het maken van de eerste foto van een zwart gat.

In de zomer van 2019 gingen we opnieuw op tour, deze keer naar Noord-Frankrijk in een ambulance die we konden ombouwen tot podium. Verder organiseerden we met twee andere bands een eigen festival, en hebben we veel nieuwe nummers geschreven. Deze hopen we op te nemen tijdens onze jaarlijkse Grauwe Kat sessie in januari.

In januari 2020 gingen we met veel voorbereiding de studio in om dan eindelijk een eerste EP op te nemen. Na een aantal dagen zwoegen en zweten hebben we 6 eigen nummers opgenomen en zijn deze verder gemixt en gemastered. In mei 2020 hebben we via een livestream (vanwege corona maatregelen) de EP gepresenteerd, waarin natuurlijk de muziek te horen was, maar ook verschillende interviews met bandleden over de ‘making of’ van de EP. 

Helaas bleef corona nog een tijd aanwezig en hebben we in 2 jaar tijd slechts een aantal keer kunnen optreden.Daarnaast heeft Freek eind 2020 (?) de band verlaten vanwege zijn verhuizing naar de VS, en hebben we veel tijd besteed aan onze nieuwe sound met nu nog maar een 5-koppige bezetting. Verder is er veel gewerkt aan eigen materiaal en hebben we deelgenomen aan de Roos van Nijmegen op het hoofdpodium van Doornroosje. Hier speelden we een mix van ouder materiaal maar ook grotendeels nieuwe nummers, waaronder ‘Homesick’, een nummer over eindeloos thuiszitten in coronatijd.

Begin 2022 is Sam voor een halfjaar naar Duitsland verhuisd voor zijn werk. Blueshift zat even zonder zanger en heeft daarom actief gezocht naar een vervanger voor het halve jaar dat Sam er niet was. Hierdoor is Julie de band gejoind en had Blueshift weer sinds lange tijd een vrouw in hun midden. Na een succesvol eerste optreden met Julie in Dollars werd de nieuwe bezetting steeds hechter en is besloten om te kijken naar mogelijkheden om full ‘Fleetwood Mac’ te gaan en dus 2 lead zangers in de bezetting te houden.

Sinds oktober 2022 is Sam ook weer bij de band en is de bezetting ontstaan zoals die nu is.