Over ons

Blueshift is een vijfkoppige Nijmeegse band gevormd door studenten natuur- en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit. Met veel ruimte voor mooie gitaar- en keyboardsolo’s spelen ze bekende bluesnummers in de stijl van Eric Clapton, JJ Cale en stevige bluesrockcovers van Deep Purple en DeWolff, met soms een verschuiving naar andere genres. Een jaar geleden zijn ze begonnen met het schrijven van eigen materiaal en ze hopen binnenkort een eerste EP uit te kunnen brengen.

We zijn begonnen als groepje natuurkundestudenten dat toetsenist Stijn van Erp en gitarist Freek Roelofs op een borrel bij elkaar raapten om hun blues jamsessies wat meer body te geven. Een oefenruimte werd geboekt, en op 14 oktober 2014 was de eerste repetitie een feit. Voor vrijwel iedereen was het spelen in een band iets totaal nieuws. Drummer Merlijn Kemna had nog nooit een drumstel aangeraakt (hij heeft het op een Guitar Hero kit geleerd). Zanger Sam van Vliet dacht nog dat hij elektrische gitaar zou gaan spelen. Het duurde dan ook even voordat de nummers ergens naar klonken, maar uiteindelijk zijn we toch maar voorzichtig begonnen met optreden. Op de culturele avond van onze studievereniging werd dit enthousiast ontvangen, maar toen we als pauzebandje bij een Science Cafe optraden zaten mensen met hun vingers in hun oren. We hebben doorgezet, en na een aantal wijzigingen in de line-up spelen we sinds februari 2017 met onze huidige bezetting.

Een goede boost voor de band was het door bassist Stefan Horst geschreven protestnummer Kutpéage, dat uitgroeide tot officiele nummer-1-hit op de Nijmeegse campus. In deze brij herrie, die eigenlijk een beetje buiten ons straatje ligt, konden we al onze frustraties kwijt over het nieuwe printsysteem op de bètafaculteit. We speelden het tijdens het lustrum van de universiteit in mei 2017, waarna we uitgroeiden tot een veelgevraagde band op de campus. Een ander hoogtepunt was ons eerste bandweekend in januari 2018. Drie dagen lang sloten we ons op in studiohotel De Grauwe Kat in een Fries weiland, en we kwamen eruit met veel nieuwe nummers en inspiratie. In de zomer van 2018 deden we een Summer Tour, en speelden we voor het eerst tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en op het Radboud Introductiefestival.

In november 2018 werd de Event Horizon Telescope Collaboration Meeting in Nijmegen georganiseerd. Voor deze gelegenheid schreven we The Black Hole Blues, over het maken van de eerste foto van een zwart gat.

In de zomer van 2019 gingen we opnieuw op tour, deze keer naar Noord-Frankrijk in een ambulance die we konden ombouwen tot podium. Verder organiseerden we met twee andere bands een eigen festival, en hebben we veel nieuwe nummers geschreven. Deze hopen we op te nemen tijdens onze jaarlijkse Grauwe Kat sessie in januari.

To be continued…